Nästa knepfallsrond 17 september

3 september 2024

SVOS anordnar regelbundet digitala möten som riktar sig till läkare som arbetar kliniskt med osteoporos på specialistnivå, förslagsvis de som är remissmottagare för svåra fall inom osteoporosområdet. Mötet är endast öppen för föranmälda. Flera medlemmar ur styrelsen kommer att deltaga och en styrelsemedlem är alltid ordförande för mötet.

Höstens första knepfallsrond genomförs 17 september kl 16-17 (digitalt). Ordförande vid mötet är David Petrank.

Du anmäler dig via länk i nyhetsbrev. Har du frågor kan du maila: info@svos.se

 

Höstens andra knepfallsrond blir 10 december 16-17.

DXA-kurs 27-28/11- Anmälan öppen!

24 juli 2024

I september 2023 genomfördes kursen ”Osteoporosis Essentials: Densitometry, Diagnosis and Management Course” som ges av Svensk frakturprevention i samarbete med SVOS, International Society for Clinical Densitometry (ISCD) och International Osteoporosis Foundation (IOF). Kursen för DXA operatörer och läkare skedde digitalt under 2 heldagar i parallella sessioner. 98 personer deltog i kursen.

Nästa kurstillfälle: 27-28 november 2024 (digital)

Klicka här för att komma till kurshemsidan!

Glädjande nyhet: Drottningen beskyddare för Svenska Osteoporossällskapet

26 juni 2024

Pressmeddelande

H.M. Drottning Silvia har åtagit sig att bli beskyddare för Svenska Osteoporossällskapet. Det är med stor glädje som sällskapet tagit emot beskedet. Osteoporossällskapet arbetar för att stärka omhändertagandet av osteoporospatienter, sprida kunskap om sjukdomen och verka för hög kvalitet inom osteoporosvården.

Kungliga beskyddarskap har en lång historisk tradition. I dag innebär begreppet ett uttalat stöd för organisationers, föreningars eller institutioners arbete eller ett stöd till andra viktiga verksamheter eller samhällsengagemang.

Nu har H.M. Drottningen åtagit sig beskyddarskap för Svenska Osteoporossällskapet.

– Det är med stor tacksamhet som Svenska Osteoporossällskapet tar emot Drottningens beskyddarskap. Förhoppningsvis kan detta öka kännedomen om osteoporos och därmed bidra till att minska underdiagnostisering och underbehandling av sjukdomen, säger Anna Spångeus, ordförande i Svenska Osteoporossällskapet, biträdande professor och överläkare vid Linköpings universitetssjukhus.

Osteoporos, ibland kallat benskörhet eller skelettsvikt, är ett tillstånd där skelettet blir skört och lätt att bryta. Det gör att frakturer kan uppstå vid exempelvis ett lindrigt fall. Sverige har en av världens mest bensköra befolkningar. Varannan kvinna och var fjärde man över 50 år väntas drabbas av en osteoporosfraktur under sin livstid, och varje år inträffar runt 120 000 osteoporosrelaterade frakturer i Sverige. Dessa frakturer innebär ofta ett stort lidande med bestående funktionsnedsättning och ökad risk för tidig död hos de drabbade. Osteoporosfrakturer står i Sverige för en mycket stor del av akutsjukvården, samtidigt är själva sjukdomstillståndet kraftigt underdiagnostiserat och underbehandlat. Med rätt omhändertagande skulle många frakturer kunna förhindras.

Svenska Osteoporossällskapet är ett nationellt samlingsorgan för specialiteter och professioner med intresse för osteoporos, som arbetar för att stärka omhändertagandet av osteoporospatienter, sprida kunskap om denna relativt sett okända sjukdom och verka för hög kvalitet inom svensk osteoporosvård.

H.M. Drottningen. Foto: Yanan Li/Kungl. Hovstaterna. Copyright Kungl. Hovstaterna

Podd om osteoporos!

29 april 2024

Podd: Starkt skelett hela livet

Lyssna på Kristina Åkessons podd om osteoporos på den populärvetenskapliga hemsida ”Vetenskap och hälsa”.

Klicka här!

Rapport från SVOS utbildningsdagar

SVOS höll utbildningsdagar 14-15 mars på Clarion Hotell i Stockholm,

Under den första dagen var Temat ”åldersberoende gränser för läkemedelsbehandling av osteoporos – varför gör vi olika?”.

Märit Wallander och Mattias Lorentzon var moderatorer under eftermiddagen och vi fick höra Eugene McCloskey (Sheffield) presentera de engelska riktlinjerna för frakturriskbedömning (ålderberoende FRAX-gränser) och Kristina Åkesson (Skåne) presenterade de svenska riktlinjerna.

Märit Wallander och Mattias Lorentzon håller reda på rösterna under dagens underhållande debatt!

Du kan läsa mer om de engelska riktlinjerna här!

Eugene McCloskey gör sitt bästa för att övertyga oss om att det är bättre med åldersstandardiserade FRAX-gränser!
Kristina Åkesson presenterade de svenska osteoporosriklinjerna och höll tungan rätt i mun under debatten!

Det var sedan en spännande debatt med titeln: “Age-dependent treatment thresholds result in a lower fracture burden with acceptable safety and cost-benefit balance, compared to fixed treatment thresholds”.

E McCloskey argumenterade för och K Åkesson emot och publiken fick rösta anonymt med sina mobiltelefoner både före och efter debatten.

Efter en spännande och jämn omröstning var det slutligen Eugene McCloskey som övertygade svenskarna om att det är bättre med åldersstandardiserade FRAX-gränser!
Mattias Lorentzon avtackades efter nästan 15 år som medlem i SVOS styrelse! Tack Mattias för allt du har gjort för svensk osteoporosvård under dessa år!

Dag två modererades av Mattias Lorentzon och Anna Spångeus. Mattias presenterade ”Highlights” från höstens amerikanska osteoporos kongress ASBMR och Anna Spångeus presenterade Socialstyrelsens nya rapport som utvärderar osteoporosvården.

Du kan läsa mer om Socialstyrelsens rapport här!

Sedan låg fokus på frakturkedjor där vi fick höra om flera intressanta erfarenheter från Skaraborg, Västerbotten och Gävleborg.

Kristian Axelsson presenterade en studie där man har sett att samtliga frakturer oavsett frakturtyp har betydelse för frakturrisk och bör inkluderas i en frakturkedja. Axelsson KF, Litsne H, Lorentzon M. The Importance of Recent Prevalent Fracture Site for Imminent Risk of Fracture – A Retrospective, Nationwide Cohort Study of Older Swedish Men and Women. J Bone Miner Res. 2023 Jun;38(6):851-859. doi: 10.1002/jbmr.4806. Epub 2023 Apr 24. PMID: 36970835.

Vi fick sedan höra mycket intressanta rapporter från frakturkedjorna i Skaraborg (Eric Bertholds), Västerbotten (Johannes Norberg) och Gävleborg (T.Pyhälä).

Dagen avslutades med att SVOS styrelse presenterade årets avhandling som tilldelades ett forskningsstipendium på 50.000 kronor från AMGEN AB.

Pristagaren av årets avhandling var: Patrik Bartosch för sin avhandling från Lunds Universitet med titeln: Frailty and its relationship with osteoporosis related outcomes, mortality and visual perception of health in older community-dwelling women.

Länk till avhandlingen!

Dagen avslutades med SVOS årsmöte och Anna Spångeus omvaldes till ordförande. Läs mer om styrelsen här!

Ny rapport från Socialstyrelsen!

Socialstyrelsen har utvärderat osteoporosvården i Sverige och har nyligen sammanfattat allt i en rapport.

Sammanfattningsvis visar utvärderingen att det är viktigt för patienter med osteoporos att få en diagnos så tidigt som möjligt. Då kan relevant läkemedelsbehandling ordineras samt fysisk träning och patientutbildning ges för att minska risken för ytterligare frakturer. Vidare behöver tillgången på frakturkoordinatorer och diagnostiska metoder så som bentäthetsmätning med DXA-maskin (dual-energy x-ray absorptiometry) öka.

Klicka här för länk till fullständig rapport och pressmeddelande!

Lipuskurs: Grundkurs Osteoporos 17 maj

28 april 2024

SVOS tipsar om nedanstående externa kurs:

Osteoporos – grundkurs

Detta är en vidareutveckling av kursen ”Osteoporos – Det du behöver veta och litet till!” (som tidigare har gått årligen i ”Krusenberg” utanför Uppsala). Denna endagskurs omfattar grundläggande kunskap inom frakturrisklära, DXA/VFA, utredning och behandling.

Kursen vänder sig främst till ST-läkare, specialistläkare eller sjuksköterskor med specialintresse för osteoporos. Intyg för ST enligt socialstyrelsen utfärdas på begäran.

Kursen är på svenska och anordnas av Svensk Frakturprevention.

Kursen kommer efter önskemål att ges i digitalt format.

Datum: 17/5 – heldag.

Klicka här för att komma till kursens hemsida!

Nästa knepfallsrond 21 maj kl 16-17

21 april 2024

SVOS kommer att anordna digitala möten som riktar sig till läkare som arbetar kliniskt med osteoporos på specialistnivå, förslagsvis de som är remissmottagare för svåra fall inom osteoporosområdet. Diskussionerna är endast öppna för föranmälda. Flera medlemmar ur styrelsen kommer att deltaga och en styrelsemedlem är alltid ordförande för mötet.

Nästa tillfälle för knepfallsrond:

Tisdag 21 maj kl 16-17
Ordförande: David Petrank

Anmäl dig genom att klicka här!

 

Avanmäl dig gärna om du får förhinder.

Vid frågor kontakta: info@svos.se

 

SVOS utbildningsdagar 14-15 mars 2024

15 februari 2024

SVOS utbildningsdagar våren 2024

Plats: Clarion Hotel Stockholm (Ringvägen 98 på Södermalm)

Anmälan är nu stängd

Preliminärt program:

Torsdag 14/3 eftermiddag: Tema åldersberoende gränser för läkemedelsbehandling av osteoporos – varför gör vi olika?

Moderatorer M. Lorentzon (Göteborg) och M. Wallander (Kalmar).

12.00-13.00 Gemensam lunch

13.00-13.15 Introduktion av föreläsare och av eftermiddagens program (M. Lorentzon, M. Wallander)

13.15-13.45 Presentation av NOGG-riktlinjerna i Storbritannien (E. McCloskey, Sheffield)

13.50-14.20 Presentation av svenska osteoporosriktlinjer (K. Åkesson, Malmö/Lund)

14.20-14.50 Paus, fika och besök hos utställare

14.50-16.10 Debatt: “Age-dependent treatment thresholds result in a lower fracture burden with acceptable safety and cost-benefit balance, compared to fixed treatment thresholds”. E McCloskey argumenterar för och K Åkesson emot.

16.10-16.30 Omröstning, presentation, och prisutdelning till vinnaren.

16.30-17.00 Besök hos utställare

18.30-          Gemensam middag

 

Fredag 15/3 förmiddag: Tema frakturkedjor och nyheter från ASBMR.

Moderatorer: H. Lundin (Stockholm) och A. Spångeus (Linköping).

8.30-8.50 Vilka frakturer bör inkluderas i frakturkedjan (K. Axelsson, Skövde)

8.50-10.15 Erfarenheter från frakturkedjor i Skaraborg, Västerbotten och Gävleborg (E. Bertholds, J. Norberg, T. Pyhälä)

10.15-10.45 Paus, fika och besök hos utställare

10.45-11.05 Socialstyrelsen utvärdering nationella riktlinjer osteoporos (A. Spångeus)

11.05-11.25 Nyheter från ASBMR i Vancouver

11.25-11.55 Presentation av årets avhandling samt prisutdelning (preliminärt)

12.00-12.30 Årsmöte

12.30-13.30 Gemensam lunch

Extern kurs: VFA-kurs – 15 maj – Fulltecknad

1 januari 2024

Svensk frakturprevention har glädjen att för första gången i Sverige erbjuda kursen ”Vertebral Fracture Recognition Course”. Innehållet i kursen är framtaget av International Society of Clinical Densitometry (ISCD). Bilderna är på engelska men föreläsningarna är på svenska.

Datum: 15 maj 2024, heldag

Plats: Westmanska palatset, Holländargatan 17, Stockholm

Kursen fokuserar helt på VFA-metoden som i samband med bentäthetsmätning (DXA) ger en möjlighet till bilddiagnostik av ryggkotorna.

Kursen är fulltecknad, men du kan anmäla ditt intresse för reservplats via hemsidan nedan!

Klicka här för att komma till kursens hemsida!